SPAM deel 1 – Wat is spam?

SPAM

 

“Enlarge your penis!” Die mail hebben we allemaal wel al eens gehad, denk ik, ook als vrouw, gek genoeg…

We zijn allemaal wel bekend met SPAM, al is het moeilijk te definiëren wat dat precies is. SPAM zou een afkorting zijn voor Spiced Pork And Meat en verwijzen naar een sketch van Monty Python waarin de afkorting door een grote groep luidkeels in een zelfgemaakt liedje wordt herhaald. Je zou SPAM kunnen samenvatten als ‘ongewenste berichten’. Deze kunnen zowel via e-mail verspreid worden als via telefoon, websites, … Ik focus hier op SPAM via e-mail.

Volgens de wet moeten dergelijke berichten beantwoorden aan één van de volgende criteria om als SPAM te worden beschouwd:

  • Het is een commercieel bericht: via e-mail probeert men jou een product aan te smeren
  • Het is een charitatief bericht: een of ander goed doel vraagt om de inhoud van je portemonnee
  • Het is een ideëel bericht: een vakbond, vereniging of politieke partij probeert je een bepaalde mening op te dringen

“Enlarge your penis” is commerciële SPAM: men probeert je een zalfje, pilletje of pompje aan de hand te doen dat uw penis zal verlengen. Dit is de meest voorkomende vorm.

SPAM-berichten zondigen tegen de wetgeving en wel op twee niveaus:

  • Ze bevatten geen afzender (de slimme spammer weet uiteraard hoe gemakkelijk het is om een afzender te verzinnen, wat even illegaal is natuurlijk)
  • Je bent niet in staat je uit te schrijven op deze opgedrongen nieuwsbrieven (en meestal blijft het niet bij één bericht eens men je e-mailadres te pakken heeft)

Omdat we het gewend zijn van SPAM te krijgen, kijken weinig mensen er nog van op en zorgt het minder voor ergernissen dan vroeger. Maar als je mailbox volloopt met SPAM zodat je andere e-mailberichten nauwelijks nog herkent en je krijgt nog steeds dezelfde mails nadat je al tientallen e-mailadressen hebt geblokkeerd, wordt het erg vervelend.

Plaats een reactie